Read more: http://www.blogdoctor.me/2007/02/expandable-post-summaries.html#ixzz0S3251GGW

Saturday, September 13, 2014

Saya dan tabiat menulis


Hari ini 13 September saya menghadiri Konvensyen PAS 2014 di Bt 9 Kota Sarang Semut Kedah..inilah kali pertama saya berama program di peringkat Negeri Kedah atas nama perwakilan Pemuda Sungai Petani sejak saya berhijrah ke Kawasan Sungai Petani.

Semalam saya sediakan bahan tambahan untuk Ustaz Ahmad Tarmizi Sulaiman Ketua Penerangan Pemuda Kedah menghuraikan hujahnya dalam Konvensyen...ikut individu bersifat murabbi ini tiada rugi..selain beramal, kita seolah diasuh oleh mereka....tambahan pula membantu mereka dari aspek research dan fakta akan menaikkan kefahaman, keilmuan kita juga....

Posting ini bukan untuk menghurai intipati Konvensyen PAS Kedah kerana saya yakin ramai yang akan menulisnya dan mungkin saya juga akan menghuraikannya dalam ruangan blog lain.

Saya hanya ingin menceritakan betapa kerja amal saya boleh dikatakan 70% berada dalam lingkungan penyediaan artikel, kenyataan media, kertas kerja, kajian, news monitoring dan refleksi isu.

Mungkin itu antara kemampuan, kemahiran dan kelebihan yang Allah berikana kepada saya sejak saya tahu menggunakan Words dan beberapa perisian lain pada usia agak lewat iaitu ketika selepas berusia 18 tahun.

Sejak itu saya giat menulis dan banyak juga menulis dan mengkaji di belakang tabir .

Selepas Konvensyen saya bergegas ke Baitul Ummah (Rumah Operasi) MAPIM Utara di Sungai Layar untuk menyampaikan ceramah Tamrin Khalifah Muda anjuran MAPIM.

Saya sediakan dua kertas kerja untuk mereka yang juga ditaip semalaman. Pastilah saya bergelumang lama dalam aktivisme remaja, pemuda, mahasiswa, jika tidak tentu sukar menyediakan bahan sesingkat masa itu. Itulah pentingnya pengalaman dan pendidikan (tarbiah) yang kita perolehi. Kadangkala bertahun lamanya barulah terasa kemanisan tarbiah.

Saya telah dipanggil pula pada petangnya untuk bertemu Cikgu Haji Azmi Abd Hamid untuk membincangkan beberapa tindakan segera berkenaan isu Kebocoran Soalan UPSR tahun ini.

Cikgu Mi macam biasa, apabila ada kelapangan, tidak ke KL, tidak ke luar negara beliau akan berada di pejabat khas MAPIM di SP Plaza bersebelahan Kedai Buku MAPIM Pustaka MAPIM.

dalam biliknya tersedia bahan rujukan bukan buku akademk yang teoretikal, sebaliknya buku-buku aktivisme, kajian, memorandun, ringkasan buku ilmiah dan banyak bahan yang muda dicapai dan diakses faktanya untuk tujuan penulisan kenyataan media beliau yang cukup cepat dan responsif. 

Saya suka lihat bilik menulis beliau....beliau bercakap untuk menghurai isu kebocoran UPSR dengan gaya fikir lain dari pemikiran orang biasa...beliau kritikal ttapi tidak melulu atau sumaa'h dengan idea beliau....saya perhatikan, fahami dan hafaz ungkapan beliau....

Menulis itu tabiat yang boleh dipupuk...bukan semata-mata semulajadi....

Esok kami akan ke Konferen Media untuk Isu UPSR ini....

Muhammad Nuruddin Bashah
Menulis dan terus menulis....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...